Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

11 Μαΐου 2003: ακμαιότατο ήθος και ατελείωτες αξίες.

Σαν σήμερα, πριν από 8 χρόνια, το Παγκόσμιο Ποδόσφαιρο έμαθε τι εστί Ολυμπιακό πνεύμα και ευγενής άμιλα. Σήμερα είναι η 8η επέτειος από την αποφράδα εκείνη μέρα που το Πανελλήνιο συγκινημένο αγκάλιασε το πιο φιλήσυχο ντέρμπι που διεξήχθη.

Στις 11 Μαΐου ημέρα Κυριακή, του σωτήριου έτους 2003, ο υπερπάντων αγών για την ομάδα του Ολυμπιακού εναντίον της ομάδος του Κολωνακίου έλαβε χώρα. Οι μεν πρώτοι με ισοπαλία έχαναν και μαθηματικά οποιαδήποτε ελπίδα για την κατάκτηση του Ελληνικού πρωταθλήματος. Οι δε δεύτεροι ακόμη και με ήττα με ένα γκολ, με ισοπαλία, πόσο μάλλον με νίκη, έφταναν ένα βήμα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Τόπος διεξαγωγής του αγώνα: Στάδιο Ριζούπολης.

Αυτό που ξεχωρίζει τους άντρες από τις γυναίκες, τους μάγκες από τους κλάνω-μέντες, τους μπερμπάντηδες από τους μαλακοπίτουρες του Da Capo και τους εν γένει θιασώτες του Κολωνακίου στυλ Κωνσταντίνου Τζούμα, είναι ο λόγος τιμής, το σθένος, το πάθος και η θέληση όταν έρχεται η ύστατη στιγμή να  τα δείξεις. Να τα δείξεις τόσο περίτρανα και απλωμένα φάτσα-κάρτα, που στην θέα τους ο αντίπαλος σου να μείνει εμβρόντητος, κάγκελο, στην καθομιλουμένη να μείνει μαλάκας, σε τέτοιο οριακό σημείο που να γονατίσει και προσκυνώντας τα να αποδεχτεί περίτρανα πλέον την ανωτερότητα σου. Την ποδοσφαιρική σου ανωτερότητα. Όλα αύτα πάντα σε φίλαθλα πλαίσια διδάσκοντας συνάμα ήθος και αξίες. 

Όπερ και εγένετο, και το σύνθημα εδόθη, τα γεράκια εφόρμησαν και τα σκυλιά του πολέμου λύθηκαν. Ο περιούσιος λαός του Θεού Σωκράτη Κόκκαλη, του ενός και παντοτινού παντογνώστη, ο οποίος είναι πανταχού παρών και τα πάντα πληρών, έχοντας χρίσει τον εαυτό του προ χιλιάδων ετών Θεό σοφό και μοναδικό επί γης, έδωσε το έναυσμα στους αγνούς οπαδούς του Ολυμπιακού έτσι ώστε να καλοσωρίσουν όπως αυτοί μόνο ξέρουν τους παίχτες του Κολωνακίου. Μες την απέραντη χουβαρδοσύνη που διακρίνει τον απέραντο λαό του Ολυμπιακού, εφόρμησε εις τον αγωνιστικό χώρο και εκτός αυτού, πάντα σε φίλαθλα πλαίσια, έχοντας απώτερο σκοπό να αγκαλιάσει τους αντίπαλους παίχτες του Κολωνακίου δίνοντας το έναυσμα ενός ευ αγωνίζεσθαι άνευ προηγουμένου στα παγκόσμια χρονικά του παγκοσμίου ποδοσφαίρου .

Οι αγνοί φιλήσυχοι φίλαθλοι του Ολυμπιακού προσπαθούν να μπουν μέσα για να συχγαρούν την ομάδα του Κολωνακίου. Οι "μπάτσοι", όμως, τους αποτρέπουν και επιδίδονται σε αλόγιστη χρήση αστυνομικής βίας και χημικών πετώντας καπνογόνα, coctail margarita και μολότωφ. Εμβρόντητος ο Γάλλος παίχτης του Ολυμπιακού, Κριστιάν Καρεμπέ, παρακολουθεί την συνεχής ρίψη φωτοβολίδων από τους αστυνομικούς και την τακτική φυγής κοτοπουλέ των παίχτων του Κολωνακίου μέσα από την φυσούνα. Μια τακτική που ακολουθήθηκε δεόντως κατά την διαρκεία του αγώνα όπως μαρτυρά και το τελικό σκόρ 3-0. Σε ερώτηση δημοσιογράφου του Πρακτορείου Reuters: "Ποιά είναι η γνώμη σας για τα επεισόδια;" ο ποδοσφαιριστής Καρεμπε (ελαφρύ "ε") απάντησε: "Αυτά τα πράγματα δεν πρέπει να γίνονται, αλλά και αν γίνονται...δεν πρέπει να γίνονται."

Η ύστατη στιγμή πλέον έφτασε. Ο οργασμός είναι προ των πυλών. Φτάνει αργά και σταθερά σαν τον καπνό του τσιγάρου που σιγοκαίει δευτερόλεπτα πριν φτάσει στο φιλτράκι. Ήρθε η ώρα για να δείξεις αν τα έχεις και αν τα έχεις να τα δείξεις. Ο νικητής θα είναι ένας και θα τελειώσει με μια απέραντη κραυγή που θα σκίσει την απέραντη σιωπή της καλοκαιρινής μέρας του Μαΐου. Οι παίχτες του Ολυμπιακού Συνδέσμου Φιλαθλών Πειραιώς μπαίνουν μέσα στον αγωνιστικό χωρό σαν ύαινες έτοιμες να ξεσκίσουν τις σάρκες των λαγών. Οι λαγοί με την σειρά τους, μην πιστεύοντας την γιορτινή ατμόσφαιρα του γηπέδου για τα Ελληνικά δεδομένα που δημιουργήθηκε από τους φιλάθλους του Ολυμπιακόυ, σαστίζουν. Παραλύουν και παραδίνονται άνευ όρων στις ορέξεις και ονειρώξεις των απανταχού φιλάθλων του Ολυμπιακού Συνδεσμου Φιλάθλων Πειραιώς με το τελικό κοντέρ να φτάνει στο "Καλώς τα παιδιά! 3-0".

Εκ τοτε, και κάθε χρόνο στις 11 Μαΐου, το Ελληνικό Έθνος γιορτάζει τα Ριζοπούλεια ως ελάχιστο φόρο τίμης για την ανδρεία που επέδειξαν οι παίχτες του Ολυμπιακού εναντίον των Κωνσταντίνηδων Τζούμα και των Ζάχων Χατζηφωτίου του Κολωνακίου. Αλλά κυρίως για το ήθος και τις αξίες που δίδαξαν ανά τον κόσμο οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού. Για το ήθος και τις αξίες που ακόμη και σήμερα διδάσκουν οι απανταχού φίλοι του Ολυμπιακόυ. Χαιρετούμε, λοιπόν, αυτό το ήθος και τις αξίες όπως κάθε σωστός φίλαθλος οφείλει να κάνει.


Υ.Γ. Μια επίμαχη σκηνή fair play από τον παραπάνω αγώνα που διδάχτηκε στο 17ο σεμινάριο "Fair Play and right challenges" της UEFA στην Γενεύη.  Σε αυτό το σεμινάριο ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, Παρασκευάς Άντζας, δίδαξε στον αχθοφόρο της λαϊκής Σωτήρη Κυργιάκο το τι εστί ήθος και αξίες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου