Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.


Πολλοί λανθασμένα, φυσικά-φυσικά, συσχετίζουν την 8η Μαρτίου με την παγκόσμια ημέρα της γυναικάς. Όμως, όπως, πολλοί από εμάς, πτυχιούχοι και μη, παιδιά της λάντζας και μη, παιδιά του Κολωνακίου και της Άνω Κηφισιάς, άνεργοι και ενεργοί πολίτες αυτής της χώρας, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η 8η (ο τόνος στο ογδό-η) Μαρτίου είναι η παγκόσμια ημέρα του Ολυμπιακού κόσμου.




Η Παγκόσμια ημέρα του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (Διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ) εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε σωτήριου Ολυμπιακού έτους. Εν ολίγοις, δύο μέρες πριν την ημερομηνία ίδρυσης του Ολυμπιακού Συνδέσμων Φιλάθλων Πειραιώς, στις 10 Μαρτίου 1925. Και οι δυο ημερομηνίες έχουν ως ιστορικό στέλεχος και ιδρυτή τους τον Σωκράτη Κόκκαλη, υιό του Πέτρου Κόκκαλη, μεγαλογιατρού από την Βέρνη, της Λειβαδιάς, Νομού Φθιώτιδος. 

Η Παγκόσμια Ημέρα του Ολυμπιακού, ή αλλιώς στην Αγγλιστί “International Olympiakos Day or Day for chanting the name Olympiakos from the rooftop” όπως προείπαμε, έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των Ολυμπιακών φωνών της διασποράς που επιθυμούσαν διακαώς την εβδομαδιαία επίσκεψη τους στην μαμά-πατρίδα για να παρακολουθήσουν την ομάδα του Oλυμπιακού στο Καραϊσκάκης. Aυτές οι φωνές διαμαρτυρίες εκπροσωπήθηκαν κυρίως από τον Cary Grant και τον Humphrey Bogart, όντας olympiakares και οι δύο από τα γεννοφάσκια τους και γνωστές λιμανίσιες φάτσες στα docks, ελληνιστί "προβλήτες", της Νέας Υόρκης και του San Francisco, ο τόνος στο -nci

Στις αρχές του 20ου αιώνα ανα τας Ευρώπας και των Ηνωμένων Πολιτειών Ολυμπιακών, η αλλιώς ΗΠΟ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα επιστροφής στην μαμά-Ελλάδα μια φορά την εβδομάδα όπως προείπαμε, θεσμοθετήθηκε η Ημέρα των Ολυμπιακών και του Ολυμπιακού κόσμου από τον Λιονέλ Μέσι τότε Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ολυμπιακών και ανοιχτό υποστηριχτή της ελευθερίας της έκφρασης και του Bρετανικού συγκροτήματος The Smiths από την Λιβύη.


Το 1977, ο ΟΗΕ (Ολυμπιακοί Ηνωμένων Εθνών) κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των Ολυμπιακών. Πλέον είναι γνωστή σε όλους μας η σκηνή με τον οπαδό του Oλυμπιακού που σε μια απέλπιδα του προσπάθεια να πείσει τον Κοfi Annan (Kοφι Aννάν, πρoέδρου της Κίνας τότε), να εισάγει την ημερομηνία της 8ης Μαρτίου έτσι ώστε και οι οπαδοί του Ολυμπιακού στην Κίνα να μπορούν να επισκέπτονται την μαμά-Ελλάδα, πρόσταξε τα Ολυμπιακά του στήθη στο Made in China τανκ στην Μαντισον Σκουερ Γκαρντεν. Ο τόνος στο –ερ.



  Φωτογραφικό ντοκουμέντο με οπαδό του Ολυμπιακού στην Madison Square Garden, Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, έτος 1976. Δημοτικό και Iστορικό Αρχείο της Γκάνα, Πουέρτο Ρίκο.

Η παγκόσμια ημέρα των Ολυμπιακών και του Ολυμπιακού κόσμου ανά την Υφήλιο ξεκίνησε ως ένας εορτασμός, ως μία διαμαρτυρία για την καταπίεση των Ολυμπιακών φωνών κατά την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης. Παρά ταύτα, η ημέρα δεν έχει χάσει το Ολυμπιακό της νόημα, και έχει γίνει απλώς μια ευκαιρία για τους απανταχού Ολυμπιακούς, ανεξαρτήτου φύλλου, ανεξαρτήτου θρησκείας και εθνικότητας, να εκφράσουν την αγάπη τους για τον Ολυμπιακό και τον Σωκράτη Κόκκαλη.

Χο, χο, χο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου